Tarina

Navettakinon tarina sai alkunsa kesällä 2000, kun koneista ja tekniikasta kiinnostunut 12-vuotias Eemeli Mölsä löysi Konneveden kotiseutumuseosta elokuvaprojektorin ja innostui kunnostamaan laitteen toimintakuntoon. Eemeli ehdotti pari vuotta nuoremmalle kaverilleen Matti Kakolle yrittäjäksi ryhtymistä. Poikien yhteistyön tuloksena naapurin lapset ja paikallinen Särkisalon kyläyhdistyskin innostuivat mahdottomalta kuulostavasta teatterihankkeesta.

Rakennus teatterille löytyi poikien naapurista, Eino Tuhkasen äskettäin tyhjentyneestä navetasta. Talkoilla navetta tyhjennettiin, lattia kaivettiin ja valettiin uudestaan nousevan katsoman aikaansaamiseksi. Maitohuoneesta tuli projektorihuone. Ensimmäinen elokuva Kulkurin valssi esitettiin 18.1.2001 ja samalla tehtiin suomalaista elokuvahistoriaa. Tällä hetkellä käytössä on kolmas elokuvaprojektori. Elokuvasalin 50 istumapenkkiä on hankittu Porin entisestä Finnkinon teatterista, valkokankaan takana olevat kaiuttimet kuuluivat ennen Eppu Normaali -yhtyeelle ja huipputasoinen valkokangas on 2004 vuonna Keski-Suomen taidetoimikunnan Vuoden kulttuuriteko -palkintosumman avulla tilattu Saksasta.

Syksyllä 2010 kinossa elokuvat myös kuuluvat entistä paremmin, kiitos uuden Dolby Digital -äänentoiston. Elokuvat saapuvat kinoon 4–8 viikossa. Esitettävät elokuvat valikoituvat kysynnän mukaan, asiakkaidenesittämät toiveet otetaankin erityisesti huomioon. Ennen elokuvia ei esitetä mainoksia. Kinossa järjestetään toisinaan myös koululais- ja tilausnäytäntöjä. Kesäisin perinteisten Konnevesipäivien aikana teatteriin on tultu jopa höyrylaivalla, sillä kino sijaitsee lyhyen matkan päässä Keiteleen rannasta. Navettakinon mielenkiintoinen syntyhistoria on innoittanut vuosien varrella useita lehtijuttuja. Amigos media -tuotantoyhtiön joulukuussa 2002 tv-ensi-iltansa saanut Navettakino-dokumentti oli osa Ylen Pohjantähden alla -ohjelmasarjaa.

Talvella 2010 kino esitti kotimaisen Havukka-ahon ajattelijan, joka keräsikin runsaasti katsojia!

Tammikuussa 2011 juhlittiin Navettakinon 10-vuotispäivää!

Toukokuussa 2011 Navettakino siirtyi täysin uudelle aikakaudelle, kun teatteriin asennettiin alan viimeisintä huippua oleva digitaalinen esityslaitteisto. Digitaalinen jakelu mahdollistaa Suomen- ja jopa maailman ensi-illat myös Navettakinossa. Suomen elokuvasäätiö on tukenut hanketta isolla summalla, mutta hanke on vaatinut mittavan investoinnin myös yrittäjiltä. Samassa yhteydessä uusittiin myös äänentoisto; uudet JBL:n kaiuttimet ja vahvistimet siirsivät audiopuolen digiaikaan sopivaksi.

Toukokuulle 2016 tultaessa Navettakinoon on tehty paljon pieniä korjauksia, kuten ulko-ovien ja ikkunoiden uusiminen. Näin elokuvissa tarkenee paremmin ja lämpötalous pysyy parempana. Elokuvien digitaalinen jakelu on siirtynyt kokonaan internetin välityksellä tapahtuvaksi ja tämän vuoksi Navettakinolle on hankittu nopea valokuituliittymä.